Nieuw product
De deep evolvement beweging wordt voortgestuwd door het groeiend aantal mensen die vanuit persoonlijke verbinding en betrokkenheid willen bijdragen aan een betere wereld. Ze willen zinvoller bezig zijn en van meer betekenis zijn in hedendaagse vraagstukken. Dit boek zoomt specifiek in op de rol van professionals.
Waarschuwing: laatste item(s) op voorraad!
Beschikbaarheidsdatum:
Het boek helpt professionals om hun professionele identiteit scherp te stellen, alsook organisaties te ondersteunen in deze opdracht. Op zes verschillende manieren wordt deze maatschappelijke beweging belicht en krijgt ze vorm aan de hand van mindset, methoden en suggesties.
184 pagina’s. paperback. Op dit moment is dit werk, uitgegeven door het Deep Evolvement Instituut enkel te krijgen via deze e-shop. Het wordt niet verspreid via (online) boekhandels.
Inhoud:
1. Deep evolvement: leven in een wereld in transitie
2. Het existentieel mindset-kwadrant
3. Wicked skills als kern van eigentijdse professionele identiteit
4. De vergeten existentiële dimensie van arbeid en organisaties
5. Wanneer is verandering radicaal genoeg?
6. Floreren op de Plek der Moeite
Dit werk stelt de inmiddels klemmende vraag hoe wij ons professioneel handelen productief kunnen verbinden aan maatschappelijke transities.
Dhian Sioe Lie — Voorzitter Kring Andragologie UvADit boek daagt je uit om naar je Plek der Moeite te gaan. Dat is de plek waar je als professional uitgedaagd wordt om je comfortzone te verlaten en een stap verder te zetten in je ontwikkeling.
Wouter Torfs — CEO Schoenen Torfs, tien jaar Beste Werkgever van het jaarIn dit boek vormen zes essays een prachtige Matroesjka die het pionierwerk van Vandamme op heldere wijze weergeeft. Een aanrader voor leidinggevenden, coaches, pedagogen, leerkrachten, sociaal werkers en allen die zich verantwoordelijk voelen voor de wereld om hen heen en niet zomaar een verschil willen maken.
Riki Verhoeven — Programmamanager Instituut voor Ecologische Pedagogiek, HURudy Vandamme laat op overtuigende wijze de verbindingslijnen zien tussen individu, organisatie en samenleving op een wijze die een passend antwoord geeft op uitdagingen van onze tijd.
Hubert Hermans — Grondlegger van de Dialogical Self Theory